طبقهبندیهای RCD
امروزه استفاده از کلید RCD جزو لاینفک تاسیسات الکتریکی ساختمان شده است، به همین جهت شناخت انواع تیپ این وسیله خالی از لطف نخواهد بود. برای کاربردهای خانگی فقط پنج مورد اول از RCD (دستگاه تشخیص جریان باقیمانده یا تفاضلی) های ذکر شده در زیر باید در نظر گرفته شوند؛ اما برای ساختمانهای صنعتی و تجاری، همه طبقهبندیها باید در نظر گرفته شوند.
جداکردن قطعات I=40A, IΔn=30mA :RCD
در جدول زیر انواع RCD همراه با مزایای آنها، ارائه شده است. با این حال، قبل از نگاه به جدول، دو طبقهبندی دیگر از RCD وجود دارد که باید در نظر گرفته شود: عملکرد کلی و عملکرد تأخیری، که هر کدام دارای نوع A یا B هستند.
(RCCB (Residual Current Operated Circuit Breaker without Integral Overcurrent Protection
یک وسیله سوئیچینگ مکانیکی که برای تشخیص جریان باقیمانده در شرایط کار عادی طراحی شده است و وقتی که جریان تفاضلی (باقیمانده) تحت شرایط مشخصی به مقدار معینی برسد باعث باز شدن اتصالات میشود. این RCD به منظور حافظت در برابر اضافه بارها و یا جریانهای اتصال کوتاه طراحی نشده است و باید همیشه همراه با یک حفاظت اضافی پشتیبان مورد استفاده قرار گیرد.
(RCBO (Residual Current Operated Circuit Breaker with Integral Overcurrent Protection
موارد استفاده آن مانند RCCB است و علاوه بر آن عمل حفاظت در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه را انجام میدهد و میتواند بدون نیاز به پشتیبان در ظرفیت مجاز جریان اتصال کوتاه خود مورد استفاده قرار گیرد.
(SRCD (Socket-Outlet incorporating a Residual Current Device
یک پریز برق برای تاسیسات ثابت میباشد که دارای یک مدار داخلیست که بهطور خودکار باعث میشود تا در جریان باقیمانده نامی پریز مدار را قطع کند.
برقیار مشاور شما در حوزهی تاسیسات برقی
(FCURCD (Fused Connection Unit incorporating a Residual Current Device
این وسیله حفاظتی دارای فیوز داخلیست که جهت حفاظت تاسیسات نصب ثابت استفاده میشود؛ و بوسیله مدار داخلی خود در مقدار جریان باقیمانده مشخصی مدار را قطع میکند.
(PRCD (Portable Residual Current Device
دستگاهی است متشکل از یک دوشاخه، یک RCD و یک یا چند پریز برق (یا یک درگاه برای اتصال). این دستگاه ممکن است حفاظت در برابر جریان اضافی را شامل شود.
(CBR (Circuit Breaker incorporating Residual Current Protection
یک قطعکننده مدار است که حفاظت در برابر جریان اضافی را تامین میکند و همچنین حفاظت جریان باقیمانده (تفاضلی) را چه به صورت یکپارچه (یک CBR کامل) یا با ترکیبی از یک RCD فراهم میکند.
RCBO و CBR دارای کاربرد یکسان هستند: حفاظت در برابر جریان اضافی و جریان باقیمانده (تفاضلی). بهطور کلی، اصطلاح RCBO برای دستگاههای کوچکتر اعمال میشود در حالی که CBR برای دستگاههای مختلف تا رنج چند هزار آمپر، به صورت تکفاز و سهفاز استفاده میشود.
RCBO و CBR بهطور دقیق توسط استانداردهای مربوطه تعریف میشوند.
(RCM (Residual Current Monitor
دستگاهی که برای نظارت بر تاسیسات الکتریکی یا مدارها در حضور جریانهای نامتعادل و نشتی طراحی شده است. این دستگاه هیچ حفاظتی در برابر جریان باقیمانده و یا اضافه بار را ندارد.
(MRCD (Modular Residual Current Device
این دستگاه حاوی یک RCD است و حفاظت در برابر اضافه بار را انجام نمیدهد و قادر به ارسال سیگنال در صورت لزوم به کلید اصلی مدار است.
انواع مختلف RCD متناسب با کاربردهای مختلف
توضیحات جدول:
- (1): فقط همراه با حفاظت پشتیبان استفاده شود (به عنوان مثال فیوز یا MCB).
- (2): RCDهای با جریان 10 میلیآمپر در تجهیزات بسیار حساس و در مناطق پرخطر مانند آزمایشگاههای دانشگاهها و بیمارستان قابل استفاده میباشند.
- (3): با جریان عملکرد کمتر از 30mA تولید شده است، اما بهطور معمول مورد استفاده قرار نمیگیرند.
- (4): دارای عملکرد تاخیری.
- (5): تابلو توزیع نهایی مطابق با استاندارد BS EN 60439-3.
- (6): هنگام قطع، هردو پل را قطع میکند.
- (7): DB – Distribution Board; PB – Panel Board; SB – Switch Board
دیدگاه خود را بنویسید