اختلاف ولتاژ بین نول و ارت در هر نقطهای از تاسیسات الکتریکی شما باید بسیار پایین باشد، معمولا چیزی کمتر از یک ولت. مقدار این اختلاف ولتاژ بهراحتی به وسیله یک مولتیمتر استاندارد اندازهگیری میشود، بدین صورت که یک سر پراب مولتیمتر را به سیم نول (هادی خنثی) و سر دیگر آنرا به سیم ارت (هادی حفاظتی یا PE) وصل میکنیم. نتیجه نشان داده شده مقدار ولتاژ بین نول و ارت میباشد.
اگر ولتاژ نول به ارت بالاتر از یک (1) ولت را تجربه کنید، یک مشکل الکتریکی جدی دارید که باید اصلاح شود. این مسئله در واقع قابل تصحیح است، و شما میتوانید در این زمینه با متخصصان برقیار تماس بگیرید.
تصویر شماره 1: اختلاف ولتاژ 3.2 ولت بین نول و ارت
باید به این نکته اشاره نمود که در هیچیک از استانداردهای معتبر، حد بالایی برای این ولتاژ در نظر گرفته نشده است. بعضی از مهندسین به اشتباه تصویری (تصویر شماره 2) از استاندارد IEC 60990 را مرجع خطاب میدهند و برای سیستم توزیع برق ایران حداکثر مقدار مجاز آنرا 4 ولت اعلام میکنند!
تصویر شماره 2: استاندارد IEC 60990
ولی باید به این نکته توجه داشت که استاندارد مذکور در خصوص تعیین روشهای اندازهگیری جریان تماس (شکل موج جریانی که میتواند از بدن انسان عبور میکند) و جریان هادی حفاظتی است. در حوزه کاربرد این استاندارد صراحتا قید شده است که این استاندارد محدوده مجاز ولتاژ را اعلام نمیکند. تصویری هم که به آن استناد میشود (تصویر شماره 2)، در مورد شرایط تست تجهیزات تحت آزمون در سیستمهای TT و TN است و ذکر میکند که آزمون باید در حالی انجام شود که اختلاف ولتاژ بین نول و ارت نهایتا 1 درصد ولتاژ خط به خط باشد.
اختلاف ولتاژ بین هادی نول و هادی حفاظتی میتواند دلایل زیر را داشته باشد:
1) شایعترین دلیل ولتاژ بالای بین نول و ارت، ناشی از اتصال غیرمجاز (سهوی یا عمدی) دوباره نول و ارت بعد از تابلوی اصلی است. فقط در یک نقطه، نول و ارت به هم وصل میشوند که در نقطه تحویل انشعاب (کنتور) این امر صورت میپذیرد. باید با بازکردن تمامی تابلوهای فرعی خود از وصل نشدن دوباره نول و ارت اطمینان حاصل کنید.
2) همبندی به درستی در مجموعه انجام نشده است.
3) سیستم TN-S بهدرستی و بهطور کامل پیادهسازی نشده است.
4) عبور جریان از هادی نول و افت ولتاژ ناشی از آن؛ در این وضعیت حتی صفر بودن مقاومت شبکه زمین هم تاثیری در نتیجه نخواهد گذاشت.
عامل اصلی ایجاد اختلاف ولتاژ بین نول و ارت، جریان نامتعادلی شبکه است که از هادی نول بر میگردد و همچنین امپدانس هادی نول در این مقدار نقش بهسزایی دارد. اندازه مقاومت زمین تاثیر ناچیزی در کاهش ولتاژ بین نول و ارت خواهد گذاشت.
5) عبور جریان نشتی به شبکه زمین، ناشی از ضعف عایقی تجهیزات. در این صورت ابتدا باید برای کاهش و حتی از بین بردن جریان نشتی زمین تلاش کرد ولی به هر حال کوچک بودن مقاومت شبکه زمین میتواند باعث کاهش ولتاژ زمین و در نتیجه اختلاف ولتاژ بین هادی نول و ارت شود. هر چقدر اختلاف ولتاژ بین ارت و نول کمتر باشد، وضعیت سیستم ارتینگ یک مجموعه مناسبتر هست.
در هر صورت، باید دلیل خطا را آشکار کرده و بلافاصله آنها را اصلاح کنید. این ولتاژ میتواند باعث آسیب دیدن به افراد و تجهیزات الکتریکی شود.
به عنوان نکته پایانی، هیچ وقت فراموش نکنیم در یک سیستم زمین مناسب نباید دو نقطه را پیدا کنیم که نسبت به هم اختلاف ولتاژ داشته باشند. اختلاف ولتاژ، یعنی ایجاد جریانهای ناخواسته که میتواند بسیار خطرآفرین باشد.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
خیلی عالی بود اختلاف پتانسیل بین نول وارت
937 روز پیش ارسال پاسخممنون از حسن توجه شما
936 روز پیش ارسال پاسخبا سلام
898 روز پیش ارسال پاسخاگر نول و ارت در پای کنتور به یکدیگر متصل شوند و بعد به مروز زمان و به هر دلیل مقاومت اهمی چاه ارت بالا رود مشکلی از لحاظ ایمنی پیش نمی آید؟
با سلام
898 روز پیش ارسال پاسخعموما خیر، ولی در صورت قطع نول شبکه احتمال آسیب دیدن به وسایل منزل بیشتر خواهد بود.
کلید نشت جریان در تابلو مینیاتوری جلوی امکان خرابی وسایل میگیره اگر از نوع rcbo باشد
284 روز پیش ارسال پاسخبا سلام و تشکر از پاسخگویی
898 روز پیش ارسال پاسخآیا حتما باید اتصال ارت و نول را در پای کنتور انجام گیرد؟
درود
895 روز پیش ارسال پاسخبله، اتصال pen به شینه اصلی اتصال زمین در محل ورود برق به ساختمان در نقطه سرویس مشترک (کنتور) صورت میگیرد و سیستم را به tn-s تبدیل میکنیم
با سلام و عرض ادب
895 روز پیش ارسال پاسخآیا صاعقه گیر هم می بایست به شینهmet همبند شود؟
سلام
895 روز پیش ارسال پاسخاگر منظورتان الکترود زمین سیستم حفاظت از صاعقه است، بلی باید وصل گردد
سلام
643 روز پیش ارسال پاسخوقتی در یک نقطه ارت را به نول وصل میکنیم آیا اینطور به نظر نمیاد که در هر قسمت و در همه تابلوها این اتصال صورت گرفته
و اساسا دلیل فنی اینکار غیر از نوع سیستم چیست
درود
640 روز پیش ارسال پاسخجواب سوال شما طولانیست، جواب آن را میتوانید در فلسلفه سیستمهای توزیع نیرو و الزامات آن پیدا کنید.
با سلام و سپاس از مطالبی که ارائه نموده اید. اینکه حکم شده اختلاف ولتاژ بین نول در هر نقطهای از سیستم الکتریکی شما باید بسیار پایین باشد، معمولا چیزی کمتر از یک ولت. اصلاً صحیح نیست. زیرا این اختلاف ولتاژ به شدت وابسته به جریانی است که از نول می گذرد. در واقع توان باری که روی سیستم تک فاز داریم به شدت بر روی این اختلاف تأثیر گذاشته و به سهولت می توانید با اندازه گیری ولتاژ در هنگام تغییرات بار این را ببینید. البته در صورت عدم همبندی نول و زمین، این تغییرات شدیدتر و بدتر خواهد بود. در مورد سیستم های 3 فاز عدم تعادل بار منجر به بروز این اختلاف ولتاژ شده و تأثیر بسیار زیادی بر آن خواهد داشت. ولی این اختلاف ولتاژ به هر صورت در نقاط دور از تابلوی اصلی بسته به جریان بار عبوری از سیم نول و سطح مقطع آن باید ارزیابی شود. در واقع تعیین افت ولتاژ روی سیم نول در هنگام اندازه گیری اختلاف آن با زمین در نقطه ی اندازه گیری ما می تواند به صورت دقیق مشخص نماید که این اختلاف منطقی بوده یا خیر. تعیین یک محدوده ی ولتاژ معین در این خصوص نمی تواند، خیلی درست باشد. با سپاس از توجه شما.
410 روز پیش ارسال پاسخدرود با تشکر از توجه شما
408 روز پیش ارسال پاسخصحبت ما در سیستم مجاز کشور یعنی TN مصداق دارد. و اگر مواردی که در مقاله ذکر شده رعایت گردد اختلاف ولتاژی نخواهیم داشت و یا بسیار ناچیز خواهد بود.
سلام
377 روز پیش ارسال پاسخاز کنار تیر برق دم در خونمون یه سیم از زمین اومده بیرون .میخوام ببینم سیم ارت هستش یا نول؟
سلام
376 روز پیش ارسال پاسخهادی اتصال زمین هستش که برای زمین کردن هادی PEN شبکه به کار رفته است.
سلام سیم آرت خونمون وقتی با فازمتر استفاده میکنم عدد۱۱۰رو نشون میده درسته یا نه در صورتی که فاز ۲۲۰رو نشون میده ممنون میشم راهنمایی کنید
321 روز پیش ارسال پاسخدرود بر شما
318 روز پیش ارسال پاسخمسئهای که عرض کردین (به شرطی که دقت وسیلهای که از آن استفاده میکنید بالا باشد) میتواند بسیار خطر آفرین باشد. در اسرع وقت با یک متخصص در این زمینه مشورت نمائید.
سلام وخسته نباشد تو کارخونه ما وقتی فاز رو به ارت وصل میکنیم فیوز مربوط قطع نمیکنه انگار ارت فاز رو تخلیه میکنه و بعد ترانس برق تو تابلوی اصلی کارخانه نول و ارت به هم وصل بود بعد اداره برق قطع کرد الان این مشکل رو داریم لطفا راهنمایی کنید برقکار هم نفهمید است حتی اداره برق
301 روز پیش ارسال پاسخسلام
300 روز پیش ارسال پاسخشما با این کار (جدا کردن پن از ارت) سیستم توزیع برق رو به TT تبدیل کردین و احتمالا لوپ اتصال کوتاهی که تشکیل میشود دارای مقاومت بالایی است و کلیدهای حفاظتی توانایی شناسایی جریان خطا را ندارند. چنانچه از این سیستم می خواهید استفاده کنید باید در ابتدای تمامی مدارها از RCD استفاده کنید و همچنین تمامی الزامات این سیستم را رعایت کنید. در غیر اینصورت پن و ارت را در تابلوی اصلی همبند کنید و دوباره سیستم رو به TN تبدیل کنید.
درود دقیقا درست میفرماید ارت در شبکه ای که با نول وصل نباشد حتمن نیاز است از rcd استفاده کرد
298 روز پیش ارسال پاسخدرود
298 روز پیش ارسال پاسخبا سلام ارت خونه ام به نول وصله ولی بازم یخچال و لباس شوی یه برق ضعیفی داره بدنه ممنون میشم
293 روز پیش ارسال پاسخدرود
292 روز پیش ارسال پاسخاز یک متخصص جهت بازدید حضوری کمک بگیرید، باید کل سیستم برقکشی بررسی گردد.
دوشاخه رو برعکس بزن
157 روز پیش ارسال پاسخجای فاز و نول عوض میشه و اتصال بدنه قطع میشه
يكي يكي دوشاخه لوازم برقي آشپزخونه را از پريز برق بكش ، و ببين بدنه بقيه لوازم برقي ، برقدار هستند يا نه
274 روز پیش ارسال پاسخاحتمالاً يكيشون (خصوصاً لباسشويي) اتصال بدنه داره
با سلام اگر ارت اندازه بگیریم و ۶ اهم باشد میشه برای دستگاه یوپی اس استفاده کرد ؟
91 روز پیش ارسال پاسخبه الزامات سازنده UPS مراجعه نمائید.
79 روز پیش ارسال پاسخسلام خسته نباشید،مطالب بسیارمفید وآموزنده بود استفاده کردیم..
70 روز پیش ارسال پاسخیه مشکل داریم به این صورت که در برق ساختمان افت ولتاژوآمپر داریم بطوری که دو وسیله برقی را همزمان نمیتوانیم روشن بکنیم کارنمیکنند،،
برقکارآمد ویک سیم اضافه از نول به زمین وصل کرد بااینکار کمی بهتر شدولی کامل درست نشدخواهش میکنم راهنمایی بکنید
درود
41 روز پیش ارسال پاسخواقعا دوست عزیز امکان پذیر نیست. در اولین فرصت به جای سیمکش از یک متخصص تحویل تاسیسات برقی بخواهید که تاسیسات برقی شما رو بررسی کنه
سلام روزتون بخیر
46 روز پیش ارسال پاسختوی محل کارم چاه ارت داریم اختلاف ولتاژ نول برق شهر با ارت هم تقریبا یک ولت هست
ولی یه ups داریم که اختلاف ولتاژ نول ups با ارت تقریبا 16 ولت هست که عدد بالایی هست برای حل این مشکل چه میشه کرد؟
درود
41 روز پیش ارسال پاسخups رو هم حتما به الکترود زمین وصل کنید. در ضمن سیستم رو هم به TN-S تبدیل کنید.
سلام این درسته که اگر نول شبکه را قطع کنیم و از چاه ارت برای نول استفاده بشه کنتور شماره نمی اندازد
24 روز پیش ارسال پاسخنظرتون در مورد نصب مقاومت سر راه نول شبکه چیه
درود
18 روز پیش ارسال پاسخ- خیر
- اطلاع خاصی ندارم